De Beste Autoverzekeringen voor Jongeren

Wist je dat je als 18-jarige vrijwel altijd meer premie moet betalen voor een autoverzekering dan een 40-jarige, bij welke verzekeraar dan ook? Verzekeraars brengen bestuurders van jonger dan 25 een grote premieopslag in rekening en verplichten ze ook meer eigen risico te betalen. Het verschil tussen verzekeraars kan erg oplopen: tot wel 400%, of honderden euro’s. Het is daarom als jongere extra belangrijk om de juiste keuze te maken als het gaat om het verzekeren van je auto.

Waarom betalen jongeren meer premie?

Er zijn een aantal wetten in Nederland die de veiligheid van elke weggebruiker moeten waarborgen. Hierdoor bestaan er bepaalde bevolkingssegmenten die als risicogroep worden gezien en op basis daarvan anders behandelt mogen worden. Ouderen moeten bijvoorbeeld regelmatig hun zicht laten testen om hun rijbewijs te behouden. Jongeren tot en met 24 jaar veroorzaken gemiddeld vaker ongelukken dan meer ervaren bestuurders en behoren daarom ook tot zo’n risicogroep. Verzekeraars lopen een groter risico geld te moeten uitkeren als ze een tiener verzekeren dan als een volwassene een verzekering afsluit. Ze brengen dus extra kosten in rekening voor jongeren om dit risico te dekken. Daarnaast kan je bij de meeste verzekeraars ook korting op je premie krijgen als je hebt bewezen een goede chauffeur te zijn door schadevrije jaren op te bouwen. Omdat jongeren überhaupt nog niet genoeg jaren hebben gereden om hiervoor in aanmerking te komen en veel volwassenen wel, zijn ervaren bestuurders nóg voordeliger uit.

Waar let je op bij het kiezen van een autoverzekering?

Niet alleen je leeftijd en rijervaring zullen je uiteindelijke premie bepalen. Ook andere factoren zoals de dekking die je kiest, het type en de gewichtsklasse van je auto en zelfs in welke wijk je woont kunnen allemaal meewegen. Om je premie laag te houden is het bijvoorbeeld verstandig om er voor te kiezen in een goedkope lichtgewicht te rijden. Het is voor autobezitters verplicht minimaal een WA dekking te hebben, maar je kan ook voor een Allrisk of WA+ dekking kiezen om op elke situatie en kostenpost voorbereid te zijn. Let bij het maken van deze keuze goed op de voorwaarden, want daarin zal je kunnen vinden hoeveel er wordt uitbetaalt als je auto total loss is en hoe je geholpen zal worden als je met pech langs de kant van de weg staat.

Waar vind je de beste autoverzekeringen voor jongeren?

Er zijn meer dan 50 autoverzekeraars in Nederland, die kan je natuurlijk allemaal afgaan en de verschillen in premie en dekking zelf vergelijken. Of je vergelijkt online auto verzekering. Hierbij kan je ook gemakkelijk zoeken op automerk of autoverzekeraar zoals centraal beheer achmea autoverzekering.