+0032 495 21 45 83

Rijbewijs halen in één klap 100 euro duurder

Vanaf juli wordt een rijbewijs halen 100 euro duurder. Zoveel kost het Terugkommoment, maximaal negen maanden na het behalen van het rijbewijs, waarop de nieuwe bestuurders hun rijvaardigheid moeten bijschaven. De Gezinsbond en het Netwerk tegen Armoede vrezen dat een rijbewijs nu wel erg duur wordt voor arme gezinnen. “Nochtans is het voor mensen in armoede zo belangrijk om een rijbewijs op zak te hebben.”

Beginnende chauffeurs moeten vanaf 1 juli tussen de 6 en 9 maanden na het behalen van hun rijbewijs terug naar de rijschool. Tijdens een terugkommoment van 4 uur moeten ze hun rijvaardigheid bijschaven. De chauffeurs betalen hiervoor 100 euro.

Opnieuw rijles na zes maanden rijbewijs

Tendens: moeilijker en duurder

De voorbije jaren dook het bericht regelmatig op: het rijbewijs behalen wordt moeilijker en duurder. Hilde Crevits (CD&V), de voorgangster van Weyts, hevelde de rijopleiding over naar de deelstaten en verstrengde de voorwaarden om het rijbewijs te halen. Sindsdien komen er jaarlijks nieuwe regels bij.

Ook de prijs blijft stijgen. De totale kost voor het halen van een rijbewijs, rijlessen niet meegerekend, is nu 174 euro, inclusief de 100 euro voor het terugkeermoment. Weyts verwijst naar de andere Europese landen: “Vlaanderen blijft het goedkoopste land van Europa voor het behalen van het rijbewijs.” In Duitsland betaal je 1.400 euro, in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk betaal je 1.500 euro en in Nederland kost het behalen het rijbewijs zelfs 2.500 euro. Die hoge kostprijs heeft te maken met de verplichting in die landen om rijlessen te nemen.

Evolutie

Het rijbewijs werd in België ingevoerd in 1967. Voordien konden alle personen van 21 jaar en ouder zich met een auto in het verkeer begeven. Bij de invoering kon iedereen die dit wenste een rijbewijs afhalen bij de gemeente. Pas tien jaar later werd het praktijkexamen als voorwaarde voor het halen van een rijbewijs ingevoerd. Sinds 1998 is de regelgeving in grote lijnen zoals we die vandaag kennen: na een theoretische en praktische proef behaal je je rijbewijs.

Comments are closed.